Jak to mám s tím tlakem

 Tak teď se na vás chystám vylít nočník chytrostí o tom, jestli jako pozitivkář používám tlak, kdy používám tlak, jak a proč vlastně. A teda taky se přiznávám k tomu, že jsem začala klikat hlavně z toho důvodu, že mi to tak nějak s tím vyhrožováním moc nešlo. Naprosto nechávám stranou kydy o tom, že používání pamlsků je taky tlak a vlastně tím koně do něčeho jakože nutím, což je taky tlak a blá blá blá. 

Tahle moje záležitost s tlakem je prostě o tom, že když jdu se sítí sena na zádech po výběhu a seběhnou se ke mně obě hladové doroty, tak je prostě odšťouchnu (Jako jde to, jsou to pony a jsou jenom dvě.). Většinou se nechají odšťouchnout tím, že se proti nim neurvale rozejdu a tvářím se zuřivě, občas do nich narazím, až se trochu odpinknu, ale vítězství je mé, hnou zadkem směrem z mojí trajektórie. V téhle situaci se mi ještě nestalo, že by mi na mojí tlakovou intervenci odpověděly protitlakem, případně nechápaly, co po nich chci, nebo se dokonce chovaly nějak ublíženě a zneužitě. Prostě teď jdu já a nejsem mrkev! A už vůbec nemám náladu kolem vás kolotat a naznačovat vám, kam se máte uhnout! 

Tlučení pěstičkou, to je ta varianta, kdy se mi použití tlaku moc neosvědčilo. To bylo onehdá tak: nechala jsem si chytře těch 420 kilo živé Sísováhy šlápnout na nohu. Moje noha byla nejspíš tuze pohodlná, teda ona to nebyla noha, ona to byla špička kecky, nohu jsem měla v tu chvíli naprosto minimalizovanou do nezašlápnuté části boty. No a jak mě tak chytnul amok z nevychovanosti toho „krípla“ Sísy, tak jsem ji začala oddloubávat pěstičkou z mojí nohy, teda kecky. No co si myslíte, prdlajs, ani se nehnula a ještě došlápla. Odplula až poté, co jsem ji urazila několika hlasitými vulgárními výrazy. Tudy to cestou tlaku vyloženě nešlo. Ani tady mi Sísa nepřipadala nějak znechucená nebo zneužitá. Spíš to prostě jenom nefungovalo, ta pěstička. 

Tlak se mi občas podaří použít náhodou, když vedu kobylu, některá z nás se kochá a nedává pozor, co ta druhá. A tlak je na světě. Prostě abych to zkrátila, vodítko se někdy napne, no, věšet se kvůli tomu nebudu. Stane se. 

Sísa a její práce s tlakem.

Tlak nikdy nepoužívám při učení nových věcí. Neumím to. Neumím tlak ve správnou chvíli „odebrat“. Je pro mě jednodušší přidat pamlsek, když je něco uděláno dobře, a neudělat nic, když je něco uděláno nedobře. Žrádlocvičný kůň nechce, abyste ho ignorovali, takže to docela pěkně funguje. 

Podtrženo, sečteno: Tlak používám při výkonu provozních záležitostí.  Tlak většinou nepoužívám při manipulaci s koňmi. Tlak nepoužívám při učení nových dovedností. A nikdy svoje koně netluču. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *