Jana Lohrová – Koně za odměnu. Jak na výchovu a trénink pomocí pozitivního posilování?

 

Obálka knihy

Nerada píšu recenze na knihy, jejichž autory znám osobně. Může se totiž stát, že kniha bude úplně debilní a co pak s tím… Tohle naštěstí není ten případ. Ale stejně to moc nepomáhá, protože v případě opačném, tomto případě, kdy je kniha povedená, může recenze působit vlezdoprdelsky. Anžto jsem několik výhrad měla, to bych totiž nebyla já, připadám si přiměřeně objektivně. Výhrady jsem sdělila přímo autorce, poňovač to jsou takové marginálie, že pro čtenáře, který netrpí podobných postižením jako já (korektorsko redaktorský amok), nejspíš nebudou mít význam. Proto se s nimi nešířím, akorát by mi kradly znaky včetně mezer.

Je naprosto jasný, že tuhle knihu musíme mít v knihovně absolutně všichni. Ona je to totiž první česká koňoklikací kniha. Normálně sběratelskej kus. Tak já jenom krátce shrnu, proč ji všichni potřebujeme…autorku ani představovat nebudu, protože se představuje na obálce knihy a pak se o ní můžete dozvědět víc na jejím trenérském webu kůň je přítel

Takže rovnou ke knize. Co tu máme, co tu nemáme… Máme tu 28 kapitol co, jak a proč dělat a nedělat. Máme tu dvě přílohy – Zelindí deníček a přehled častých dotazů … s odpověďmi na ně, pochopitelně. Je tu spousta fotek. U většiny kapitol nechybí závěrečné shrnutí důležitých poznatků.

Fajn je, že celá „pozitivková“ teorie je tak nějak docela podařeně zakomponovaná do komplexu knihy. Čili se nezahltíme a neotrávíme hned na začátku, naopak je teorie povedeně zatentočkovaná snad v každé kapitole a okamžitě ilustrovaná řadou příkladů. A to je super! Protože co? Protože si to všechno o dost lépe zapamatujeme. A co? Můžeme to hned běžet na chudáky naše koně ozkoušet! Hurá! 

Konkrétněji: dozvíme se tu něco o emocích a o stresu, o vlivu prostředí, svobodné volbě, o tom, jak zvyšovat kritéria. Zjistíme, jak naučit koně přistupovat zadkem a na co si dát pozor. Nechce vám kůň vylézt na paletu? Tady můžete zjistit, jak na to.  Zkrátka je tu toho dost, zklamání z nedostatku informací se zcela jistě nedostaví. 

 Začínáte s koněm klikat? Knihu si pořiďte, bude se vám hodit. Klikáte už nějakou dobu a říkáte si, mám nastudovaný všechny ty Šusty a Connection Trainingy a kvanta zahraniční odborné literatury, tak k čemu tohle jako… mno, stejně si knihu pořiďte, bude vás bavit. Tenhle experiment se prostě poved. Čtivá, zábavná záležitost. 

A co když neklikáte a nechcete klikat? Mno, tak pokud jste hlava otevřená, tak si knihu pořiďte taky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *