Webinář Kristiny Koudelové o HGM trimu.

Kopyta. Kopyta jsou vedle koňského tlustoprdství mým dalším velkým tématem. Holt prostě vždycky, když se někde v něčem vyskytne problém, donutí to průměrně příčetného člověka nad tím problémem trochu dumat. No a když Sísa přestala chodit, nebo spíše přestala ochotně chodit, donutilo mě to se nad touhle její nejspodnější částí – kopyty, zamyslet. 

Kopyta se mi moc nelíbily, viděla jsem, že je něco špatně … ale podle osmitýdeníkadvouměsíčníka bylo vše OK. Inu, osmitýdeníkdvouměsíčník byl odejit. Koupila jsem si spoustu obrázkových knih, internetových návodů a začala jsem studovat. Pozvala jsem si kopytářku, která mi byla schopna vysvětlit, co je na kopytech špatně a jak se to dá opravit. Nicméně člověk se učí stále a jakmile mě začne něco zajímat, zajímá mě to zpravidla nafurt. Proto, jakmile jsem zjistila, že bude Kristina Koudelová pořádat webinář o pro mě doposud tajemném HGM trimu, neváhala jsem a na webinář se přihlásila.

Co jsem se dozvěděla krom toho, že teda vůbec nějaký HGM trim existuje? Jé, no toho byla fůra. Předně teda teď vím, co znamená zkratka HGM – Hoof Guided Method, znamená to něco jako “metoda řízená kopyty” – ono vám to kopyto prostě samo řekne, kdy chce, abyste vzali do ruky rapšli a trochu ho pojezdili. Znovu se ukázala platnost frazeologických mouder: “Méně je někdy více.” a “Krása není všechno.”, neboť faktem je, že tento trim tak nějak v procesu nevypadá moc dobře … zkrátka takové ošklivé káčátko, za kterým je někde na konci vidět ta labuť, mno, prostě končit by to mělo funkčním kopytem.

Hodně sympatická věc na tomhle způsobu strouhání kopyt je pro mě to, že se tu nic neměří a nepřeměřuje. Nepotřebujete žádný úhelníky, ani speciální měřidla. Všechny zásahy probíhají odspodu, tudíž z vnějšku nezeslabujete kopytní stěnu a nestane se vám, že byste se nedopatřením dopustili rašplových rýpanců v korunce. A asi si umím představit, že bych tenhle trim zvládla i v bestiálním suchu … tak minimalistický mi ve výsledku přijde.

Zmíněno bylo také to, že trim je důležitý, je alfou a omegou všeho, ale ačkoli byste byli trimerským supermanem, vaše výsledky budou stát za starou belu v případě, že zanedbáte nezanedbatelné – management, pohyb, výživu, styl tréninku … prostě takový ty věci, o kterých všichni víme, že se na ně nesmí kašlat a spousta z nás si kvůli nim odstěhovala koně na vlastní dvorek.

Nejvíc nejobrovštější pro mě bylo “bajdvej” zmínění toho, že kůň, co je slabej na prsa, bude mít křivý kopyta a my s tím rašplí nic nenaděláme, dokud mu ty plece nezesílíme … a nebo spojení kopyt a zubů a křivosti … no teď jsem to všechno strašně zmatlala dohromady, ale to nic nemění na tom, že to bylo fakt zajímavý. 

Abych to nějak shrnula. Tenhle webinář není nějakým kurzem, na jehož konci budete umět vystrouhat, neřku-li opravit, kopyta vašeho koně a ani to není účelem. Nevypadne na vás nějaký certifikát typu “odteďjstekovář”. Je to prostě další kamínek do mozaiky. Další kolečko v soukolí “kůň”, prostě se něco  pootočí, zapadne, zaklapne a člověku dojdou další souvislosti. Tákže, pokud ještě někdy webinář bude, vřele doporučuju.

Foto z prezentace Kristiny Koudelové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *