Mějte svého parazitologa a hýčkejte si ho.

škrkavka

No, to se má tak. Když člověk má koně, tak k němu zpravidla chová i mrtě dalších zvířat. A teď zrovna nemyslím psa nebo kočku a nebo kanára. Na mysli mám mnohem menší a onačejší zviřátka…parazity. A i když to s těma koňoparazitama není tak zlý, co se jejich pestrosti týče, protože člověk fakt nemusí být úplně indická bohyně smrti, aby je spočetl na prstech vlastních rukou, tak se takový parazitolog prostě vyplatí.

Proč? No, to je jednoduchý. Protože člověku pomůže Helmuty (můj pracovní název pro helminty, helmint mi tak nějak zavání mátou, Helmut mi přijde takový jako urputnější) a ostatní verbež držet tak říkajíc na uzdě. Parazitolog ví, jaký dektin a mektin na kterého Helmuta funguje, čímž se tak trochu stává pánem nad životem a smrtí týhle pakáže…a to my prostě potřebujeme. Holt to tak je už věky, když chceme proti nepříteli bojovat, musíme ho znát, musíme znát jeho zvyky a způsoby, musíme vědět o jeho silných stránkách a slabinách. Parazitolog je v tomhle ohledu náš superšpion. Naučí vás s parazitopakáží nejen vyjít, ale i vyběhnout.

Vezměte si, že existuje člověk, který vám z hrsti koňských bobků … chtělo by se mi napsat vyvěští, ale přijde mi to takový neuctivý, protože bobky nejsou lógr z kafe a je potřeba s nima udělat spoustu kejklů, než se z nich dá vyčíst, co že to tý herce žije v břiše. No, ale abych neodbočovala, tak parazitolog vám zjistí, jaký ty Helmuty spolu se svým koněm živíte, kolik jich asi tak je a čím se jich zbavíte… Zajimavý je, že se jich můžete zbavovat třeba i lopatou, no fakt. Ne jako ve smyslu, že počkáte, až vylezou a pak je tou lopatou utlučete. Vy počkáte, až vylezou (teda, ono to je krapet složitější, jak to je přesně, by vám řekl váš parazitolog) a pak je tou lopatou naberete a odnesete. Kouzlo tkví v tom, že tím pádem nezůstanou ve výběhu jejich vajíčka, nemůžou se z nich stát larvičky a koně nemůžou tyhle larvičky sežrat a ubytovat si je v břiše dokud nedorostou a nesnesou další vajíčka, prostě je to jako s tím psem, co sežral jitrničku maličkou… furt dokolečka dokola. Takže lopatu a přestat tenhle koloběh podporovat.

Od parazitologa jsem se třeba dozvěděla, že pěknej prevít je taková tasemnice, ta si normálně dokáže s člověkem hrát docela obstojně na schovávanou. To si takhle seberete vzorek (rozuměj bobek), tasemničí vejce v něm není, ale tahle bestie se vám bude z trávícího traktu vašeho koně škodolibě pochechtávat, protože na to, aby po sobě madam zanechala vaječnou stopu musí nastat nějaká tuze moc příznivá konstelace, o které toho moc nevím, ale určitě ji zná  parazitolog, ten mimo jiné ví také, že:

  • strongilidi bydlí v každé stáji. Ano, úplně v každé. I v té vaší.
  • naším cílem není se jich zbavit, ale pomoci koním zvládat jejich počty.
  • jen cca 20 % koní ze stáda produkuje 80 % všech vajíček strongylidů, tedy jen malý počet koní může za největší kontaminaci pastvin. Ty je nutné vyšetřením odhalit a včas tak strongylidům utnout tipec „odčervením“.
  • infekční larvy strongylidů mají schopnost přežít zimu, takže to, že po přemrznutí je pastvina bez parazitů je zbožné přání.
  • jen 10 % populace strongylidů je uvnitř koně, zbytek se nachází na pastvině, proto je správný management pastvin mnohem účinnější, než pouhá aplikace „odčervovadel“.

Podtrženo, sečteno: sežeňte si parazitologa, klidně třeba tady a dělejte, co vám řekne. Já to takhle dělám už pár let a kouzlo funguje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *