Koně doma. Co ta sranda stojí, a to každý měsíc, prosím pěkně.

O tom, do čeho bylo potřeba investovat, než jsem si kobyly přivezla k baráku jsem psala tady. Teď bych se chtěla podívat zblízka na to, co mě holky stojí každý měsíc, případně každý rok, případně když je potřeba. Však to znáte. Ráno se probudíte, zjistíte, že se na vás řítí oblaka hovad (ten hmyz myslim) a musíte koupit lep na ovády (447,- Kč v prachu). 

Ani tentokrát to rozhodně nebude vyčerpávající info o všech nákladech, které mohou nastat. Zároveň netvrdim, že se náklady nedají snížit. Tohle je prostě můj případ, moje náklady.

První a nejdůležitější věc, alfa a omega pupků mých herek: seno značka celoročně. Neboť je Sísa metabolický zmetek a Amber je její kamarádka, tudíž s ní drží basu, krmím je senem celý rok obě. Jasně, občas je pustím na trávu, ale je to tak ve stylu “spásáme 10 metrů čtverečních denně a hystericky zkoumáme teplotu kopyt, styl chůze a tep na spěnkách”. 

Tákže seno, při dvou koních, co by měli dostávat dávku 20 kilo denně to máme jeden balík na cca 14 dní – v létě žije balík dýl, v zimě mizí rychleji. Počítám dva balíky na měsíc a ono se to vždycky nějak přes ten rok porovná. Seno mě vyjde zhruba na 25 tisíc ročně… Asi se ptáte, jak je to možný… No, jednoduše, poté co jsem měla jeden rok seno plesnivé, druhý rok seno vratičové, třetí rok seno jetelové, začala jsem odebírat seno od člověka, který ho má sušené na míru pro moje koně.  Počítejme za seno pro obě měsíčně 2100,- bez dopravy, tu si zajišťuju sama a benzín a čas nepočítám. 

Pak tu máme vodu, to je jednoduchý, v zimě beru co naprší, v létě beru z řadu, IBC 1000 litrů vydrží deset dní. Neplatím stočné. Počítejme tedy dvě stovky co měsíc. 

Stlací položka je docela v pohodě, slámu kupovat nemusím. Kobyly se svalí ke spánku, kde se jim to zrovna líbí. Fakt je, že jednou ročně nechám navézt štěpku. Vyjde to asi na pět tisíc peněz, měsíčně bychom tedy počítali asi čtyři stovky, plus mínus? Zase za obě. 

Kyblíkový krmení. No, tak co já jim tam sypu… mash mě vyjde na 700 pytel a vystačí mi pro obě skoro na tři měsíce, kouzlo tlustých poní. Berme 250 měsíčně. Pak do toho míchám řezanku, aby toho bylo mnoho… pytel stojí 800, měsíční krmení řezanky pro obě je pak za krásných 400. Vitamíny, minerály – tak to máme asi 250 měsíčně, ale krapet poddávkovávám. Co je tam dál… Probiotika a oleje… dvojka jako když vyšije. 

Repelenty. Na sezónu mi stačí dvě lahve. Měsíčně by to vyšlo asi na dvě kila. Pak zklidňující mast na poštípaný pupky, dvě pixly na sezónu, asi kilo měsíčně bych počítala. Pro Amber potřebuju opalovák na čumák, ale to je pidi položka. 

A takovýty výdaje, co jsou jednou za. Jako je třeba koprologické vyšetření – pro obě vyjde na 400,- mělo by se dělat cca každé čtyři měsíce, ale já to flákám, takže ušetřím. Pak se podle výsledků odčerví, koupí se odčervovací pasta, to se počítá blbě, protože někdy stojí tři stovky a někdy osm, někdy odčervuju jednu kobylu, jindy obě, někdy vůbec. To prostě záleží. Očkování – opět jednoroční položka naposledy jsem myslím platila dva tisíce za obě i s cestou. Odběry krve na anémii, teď taky jednou ročně, no, ne že bych někam jezdila, ale člověk nikdy neví, něco kolem čtyř stovek to bylo tuším. 

No a pak nepočítám takový ty drobnosti jako benzín do křovinořezu, motorovky, spojovací materiál, když se někde něco rozbije, obvazy, masti, kapky, když se rozbije něco na koni a tak. Taky nepočítám pamlsky, investice do vzdělání sebe a koní, výživáře nebo třeba nárazového veterináře a vlastně ani preventivní odběry krve. Prostě můj měsíční základ na jeden kus koně je něco málo pod tři tisíce. Což vlastně není vůbec špatný, když člověk nepočítá ten čas. Když bych k tomu připočítala svou hodinovku, tak jsme úplně někde jinde. A to je vlastně taky ten důvod, proč neustajuju. 

Jo a jasně, ty náklady se dají snížit. V létě se dá pást, seno se dá sehnat pěkný i za 500 balík, místo kyblíku nacpete solný a minerální liz. A je to. Ale kde je pak ta radost z péče! 

A abych nezapomněla na motivační závěr: Včera jsem se po dvou letech svezla 50 metrů ve výběhu. Byl zrovna tak nějak čas a nechtělo se mi jít se sítí sena pěšky do kopce. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *